Wat zijn waardeaandelen?

Waardeaandelen worden uitgegeven door bedrijven met een stabiele omzet en winst. Vaak zijn dat gevestigde ondernemingen met een sterke positie in de markt. Waardeaandelen worden meestal gekocht om lange tijd aan te houden. Wij leggen uit hoe je waardeaandelen herkent en waar je op moet letten als je ze gaat verhandelen.

Beleggen in waardeaandelen

Beleggen in waardeaandelen wordt soms gezien als saai en ouderwets. De koers van een waardeaandeel is doorgaans namelijk redelijk stabiel. De bedrijven die waardeaandelen uitgeven, blinken meestal ook niet uit in baanbrekende nieuwe ideeën. Het zijn juist de aandelen van bedrijven die al tientallen jaren min of meer hetzelfde doen.

Het kopen van waardeaandelen wordt ook wel waardebeleggen genoemd. Deze beleggingsstrategie is er een van de lange adem. Waardebeleggers houden hun aandelen doorgaans jarenlang vast. Ze houden niet van speculeren, maar geloven dat de waarde van hun aandelen op de lange termijn altijd in toeneemt. In de tussentijd profiteren ze van dividend.

De bedrijven achter waardeaandelen gebruiken het dividend om de aandeelhouders tevreden te houden. Deze winstuitkering zorgt namelijk voor een extra rendement. Het is niet zo gek dat waardeaandelen meestal relatief veel dividend uitkeren: van een koerswinst moeten waardebeleggers het minder hebben. De koers van waardeaandelen is namelijk redelijk stabiel.

Waardeaandelen

Waardeaandelen herkennen

Het is belangrijk om waardeaandelen te kunnen herkennen als je erin wil beleggen. Niemand wil aandelen kopen die totaal niet aan de verwachtingen voldoen. Het herkennen van een waardeaandeel is gelukkig niet heel ingewikkeld. Deze aandelen hebben namelijk vaak dezelfde kenmerken.

Kenmerken van waardeaandelen

Aangezien elk waardeaandeel anders is, bestaat er geen exacte omschrijving. Toch zijn er een aantal kenmerken waar de meeste waardeaandelen aan voldoen. Die kenmerken lichten we hieronder toe.

  • Veel dividend: waardebedrijven keren meestal veel dividend uit, omdat ze een stabiele omzetgroei. Het dividendrendement van waardeaandelen is dus meestal hoog.
  • Lage tot gemiddelde koers/winst-verhouding: waardeaandelen hebben meestal een lage of gemiddelde koers/winst-verhouding. De koersprijs is namelijk relatief laag of realistisch ten opzichte van de winst die het bedrijf maakt. Als de koers/winst-verhouding laag is, kun je spreken van ondergewaardeerde waardeaandelen. Ze zijn dan meestal extra interessant.
  • Gevestigde bedrijven: waardebedrijven zijn meestal gevestigde bedrijven met een concurrentievoordeel. Het zijn vaak marktleiders in hun branche.
  • Stabiele resultaten: de omzet, winst en groei van waardebedrijven zijn doorgaans stabiel en fluctueren weinig.
Waardeaandelen herkennen

Verschil waardeaandelen en groeiaandelen

Waardeaandelen worden gezien als de tegenhanger van groeiaandelen. Dat zijn aandelen van bedrijven die juist relatief jong zijn en waarvan verwacht wordt dat ze een flinke groei gaan doormaken.

Groeiaandelen verschillen totaal op alle eerder genoemde kenmerken van waardeaandelen. Groeiaandelen keren bijvoorbeeld zelden dividend uit. In plaats daarvan wordt alle winst opnieuw geïnvesteerd in het bedrijf. Dat is logisch, want groeibedrijven bestaan nog niet zo lang en willen dus zo snel mogelijk groeien.

Daardoor is de koers/winst-verhouding van groeibedrijven – in tegenstelling tot die van waardebedrijven – juist erg hoog. Dat komt omdat groeibeleggers bereid zijn relatief veel te betalen voor een groeiaandeel. Groeibeleggers hopen namelijk op grote koerswinsten. Aangezien groeibedrijven meestal weinig of geen winst maken, zijn groeiaandelen dus relatief duur.

Een ander groot verschil tussen groei- en waardeaandelen is de mate van risico. Beleggen in groeiaandelen brengt doorgaans meer risico’s met zich mee dan beleggen in waardeaandelen. Een groeibedrijf moet zich immers nog bewijzen. Hoewel beleggers verwachten dat het groeibedrijf in de toekomst heel veel waard geworden, is dat geen enkele garantie. Die verwachting kan gebaseerd zijn op een hype en het onervaren management van een groeibedrijf kan teleurstellen.

Bij waardebedrijven zijn die risico’s kleiner. Het bedrijf is immers al lange tijd succesvol en heeft meestal een sterke concurrentiepositie. Toch brengt beleggen in waardebedrijven ook risico’s met zich mee. Beleggen is namelijk nooit zonder risico en je beleggingen kunnen altijd minder waard worden. Beleg dus alleen met geld dat je kunt missen.

Beleggen in waarde aandelen

De beste waarde aandelen

Waardebeleggers zijn vooral uit op een mooi dividendrendement en een stabiele groei. Daarom worden de beste waardeaandelen uitgegeven door bedrijven die regelmatig dividend uitkeren en een lange periode gestaag groeien. Ben je opzoek naar de beste waardeaandelen? Houd dan de kenmerken die we eerder bespraken bij de hand.

De historische koersdata van je broker geeft een goede indicatie van de groei van de afgelopen jaren, maar zegt niet alles. Als je zeker wil weten of een bedrijf jarenlang een stabiele omzet en winst heeft, heb je de jaarverslagen nodig. Gelukkig zijn die openbaar en via een simpele zoekopdracht (“Jaarverslag bedrijfsnaam“) snel te vinden.

Daarin vind je ook informatie over de dividenduitkeringen van een onderneming. Gelukkig wordt die informatie ook steeds vaker gepubliceerd door online brokers. Zo zie je snel of een bedrijf regelmatig dividend uitkeert, wat vaak wijst op een waardeaandeel. Ook de koers/winst-verhouding wordt door steeds meer brokers gepubliceerd.

Voorbeelden van waardeaandelen

Veel beleggers zien de aandelen van deze Nederlandse bedrijven als waardeaandelen: Unilever, Heineken en Royal Dutch Shell. Het zijn namelijk marktleiders in hun branche, staan bekend om hun dividenduitkeringen en ze hebben een stabiele winst- en omzetgroei. Wij mogen geen beleggingsadvies geven, dus deze voorbeelden zijn geen koopadvies.

Beste waarde-aandelen

Hoe werkt waardebeleggen?

Je weet inmiddels wat waardeaandelen zijn en hoe je ze kunt herkennen. Het enige wat je nu nog te doen staat, is opzoek gaan naar de juiste waardeaandelen en ze simpelweg te kopen.

Waardeaardeaandelen kopen

Het klinkt zo eenvoudig en dat is het eigenlijk ook: waardeaandelen koop je tegenwoordig in een paar muisklikken. Het enige wat je nodig hebt is een beleggingsrekening bij een online broker. De meeste waardebeleggers houden hun aandelen vervolgens zo lang mogelijk vast. Dit wordt ook wel de Buy and Hold-methode genoemd. De aandelen keren in de tussentijd (als het goed is) dividend uit, wat ten goede komt aan het rendement.

Waardebeleggers geloven dat stabiele bedrijven op de lange termijn alleen maar meer waard kunnen worden. Daarom zullen ze hun aandelen vaak pas tientallen jaren later verkopen. De verwachting is dat de koers dan is gestegen en ze dus – naast hun dividendrendement – ook een koerswinst behalen.

Waardeaandelen ETF’s

Sommige kiezen hun waardeaandelen liever niet zelf uit. In plaats daarvan kopen ze speciale waarde-ETF’s. Deze zogenaamde Exchange Traded Fund’s zijn een verzameling van verschillende aandelen. Beleggen in ETF’s die bestaan uit waardeaandelen heeft een aantal voordelen. Het scheelt je bijvoorbeeld flink wat uitzoekwerk. Maar belangrijker: je beleggingen zijn direct gespreid. Je koopt namelijk indirect heel veel verschillende (waarde)aandelen met één ETF.

Lees ook: bij deze brokers handel je direct in waardeaandelen ETF’s

Vragen over waarde-aandelen

Heb jij een vraag over waardeaandelen die nog niet beantwoord is? Stel je beleggingsvraag dan onder dit artikel. We zullen je vraag dan zo goed mogelijk beantwoorden. Op die manier help je niet alleen jezelf, maar ook andere lezers.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Heb je een vraag of wil je iets toevoegen?x