Wat zijn groeiaandelen?

Groeiaandelen zijn mateloos populair, maar behoorlijk risicovol. Het zijn de aandelen van veelbelovende bedrijven. Vaak in de technologiesector en opkomende markten. De bedrijven achter die groeiaandelen moeten zichzelf meestal nog bewijzen. Toch worden ze massaal gekocht, omdat beleggers in de toekomst een flinke groei en grote winsten verwachten.

Beleggen in groeiaandelen

Beleggen in groeiaandelen wordt ook wel groeibeleggen genoemd. Beleggers die deze strategie aanhangen, zijn opzoek naar de aandelen van bedrijven die in de toekomst flink gaan groeien. Dat maakt groeibeleggen relatief risicovol. De bedrijven achter groeiaandelen moeten zichzelf namelijk nog bewijzen. Het zijn vaak relatief nieuwe bedrijven.

Groeibeleggers hopen rendement te behalen door hun aandelen in de toekomst voor een hogere prijs te verkopen. Dat wordt de koerswinst genoemd. Op een winstuitkering hoeven groeibeleggers niet te rekenen, want groeiaandelen keren zelden dividend uit.

Groeiaandelen zijn duur

Groeibedrijven maken meestal geen of weinig winst. Tegelijkertijd zijn ze populair bij groeibeleggers, vanwege de verwachte toekomstige groei. Daardoor zijn groeiaandelen meestal relatief duur: de prijs van een groeiaandeel is hoog in verhouding met de winst die gemaakt wordt. Dat maakt groeibeleggers niet zoveel uit. Zij gaan er van uit dat de prijs van het aandeel in de toekomst veel verder gaat stijgen.

Wat zijn groeiaandelen?

Groeiaandeel herkennen

Als je gaat beleggen in groeiaandelen is het belangrijk dat je de juiste aandelen kunt herkennen. Anders betaal je relatief veel voor aandelen waar je helemaal niet op zit te wachten. Een groeiaandeel herkennen is gelukkig niet zo moeilijk. Groeiaandelen hebben namelijk bijna altijd een aantal opvallende kenmerken gemeen.

Kenmerken van groeiaandelen

Elk groeiaandeel is anders, dus er bestaat niet één omschrijving. Toch kun je een groeiaandeel vaak herkennen aan de volgende kenmerken:

  • Weinig of geen dividend: groeibedrijven keren meestal weinig of geen dividend uit. Deze bedrijven gebruiken hun geld en eventuele winsten liever om te kunnen investeren.
  • Veel omzet, weinig winst: groeibedrijven maken meestal geen winst, omdat ze veel investeren. Tegelijkertijd is er vaak wél sprake van een flinke omzetgroei.
  • Hoge koers/winst-verhouding: de koers/winst-verhouding van groeibedrijven is vaak hoog. De aandelen zijn namelijk relatief duur in verhouding met de winst die het bedrijf maakt. Groeiaandelen zijn namelijk populair, waardoor beleggers er relatief veel willen voor betalen.
  • Concurrentievoordelen: groeibedrijven beschikken vaak over patenten, unieke technologie of nieuwe verdienmodellen. Daardoor kunnen ze concurreren met bestaande bedrijven in de sector.
  • Relatief jong: neem dit kenmerk met een korreltje zout. Hoewel groeibedrijven vaak jong zijn, is dat een zeer ruim begrip. Een bedrijf kan jarenlang in de startfase zitten en vervolgens wéér jarenlang in de groeifase belanden.

Levenscyclus van een bedrijf

Het laatste kenmerk van een groeibedrijf dat we bespraken, is de leeftijd van zo’n bedrijf. Groeibedrijven zijn relatief jong, maar dat is een ruim begrip. Daarom is het goed om te begrijpen hoe de levenscyclus van een bedrijf eruit ziet.

De bekende groeibelegger Thomas Rowe Price Jr. beschrijft hoe de groei van vrijwel elk bedrijf eruit ziet. Volgens hem gaan vrijwel alle bedrijven door dezelfde levenscyclus. Die is afgebeeld in de grafiek hieronder.

Groeiaandelen
De verschillende fases die een bedrijf doormaakt (bron: lerenbeleggenvoorbeginners.com)

Elk bedrijf begint in een zware periode, die de startfase wordt genoemd. De meeste bedrijven overleven deze periode niet, dus hier wil je als groeibelegger nog niet toehappen.

Daarna volgt de groeifase waar we het steeds over hebben: een periode van snelle groei, die jarenlang kan duren. Het bedrijf krijgt naamsbekendheid, breidt uit naar andere landen en krijgt te maken met schandalen of tegenslagen. Bedrijven in deze fase zijn veel in het nieuws en lang niet altijd positief. Door technologische ontwikkelingen, nieuwe producten en diensten of uitbreiding naar andere landen, blijven sommige bedrijven tientallen jaren in deze groeifase.

Uiteindelijk wordt de groei van het bedrijf afgeremd en belandt het in de zogenaamde volwassen fase. De innovatie neemt af, maar het bedrijf heeft een stabiele bedrijfsvoering. Een groeibelegger zal zijn aandelen in deze fase waarschijnlijk met koerswinst verkopen.

Groeiaandelen versus waardeaandelen

Je zou kunnen zeggen dat een groeiaandeel een waardeaandeel is geworden zodra het de volwassen fase heeft bereikt. In feite worden alle succesvolle groeibedrijven dus ooit waardebedrijven. Toch lijken beide aandelen totaal niet op elkaar.

Het grootste fundamentele verschil tussen groeiaandelen en waardeaandelen is de bestemming van hun winst. Groeiaandelen zullen die winst herinvesteren in het bedrijf, om zo te kunnen groeien. Waardeaandelen zijn daarentegen sneller geneigd om de winst uit te keren in de vorm van dividend.

Een ander verschil dat daarmee samenhangt is het groeipotentieel. Van groeibedrijven wordt verwacht dat de koersprijs flink zal stijgen, terwijl de koers van waardeaandelen meestal stabiel blijft. Een groeibelegger verwacht dus vooral koerswinst. En een waardebelegger hoopt zijn winst vooral uit dividend te halen.

Ten slotte verschillen groeiaandelen en waardeaandelen sterk als het om de risico’s gaat. Die zijn namelijk aanzienlijk lager bij het beleggen in waardeaandelen. Dat zijn namelijk gevestigde bedrijven met een stabiele organisatiestructuur. Vaak keren ze al jarenlang een vergelijkbaar dividend uit en hebben ze een stabiele koers. Het kopen van groeiaandelen is een stuk risicovoller: met zoveel veelbelovende startups is het lastig om de groeibedrijven die gaan overleven eruit te pikken.

Groeiaandeel Tesla

De beste groeiaandelen

De beste groeiaandelen staan dus aan het begin van hun groeispurt. Alleen dan kun je maximaal profiteren van de koerswinst. Maar tegelijkertijd zitten ze niet meer in de startfase, want dat is de periode waarin de meeste startups omvallen.

Je zult dus flink wat onderzoek moeten doen om de beste groeiaandelen te vinden. Dat kun je natuurlijk helemaal zelf doen. Bijvoorbeeld door de eigenschappen en levenscyclus van groeiaandelen die we eerder bespraken goed te bestuderen. Gecombineerd met je gezond verstand. Vraag jezelf bijvoorbeeld af of het bedrijf in een opkomende markt zit en toekomstbestendig is.

Lees ook: direct beginnen met de beste groeiaandelen

Als je daar geen zin in hebt of weinig tijd in je eigen onderzoek wil steken, kun je ook naar het advies van analisten luisteren. Die zijn vaak in dienst van online brokers, dus als klant van zo’n broker kun je gebruikmaken van die adviezen.

Voorbeelden van groeiaandelen

Een aantal voorbeelden van bekende en populaire groeiaandelen zijn Alibaba, Amazon, Netflix en Tesla.

Amazon groeiaandeel

Hoe werkt groeibeleggen?

Als het goed is, weet je inmiddels wat groeiaandelen zijn en hoe je ze kunt herkennen. Toch vragen veel beginnende beleggers zich vervolgens af hoe ze in groeiaandelen kunnen beleggen. Dat is eigenlijk heel simpel: door groeiaandelen te kopen.

Groeiaandelen kopen

Als je de juiste aandelen op het oog hebt, heb je alleen nog maar een online broker nodig waar je de bestelling kunt plaatsen. Zo’n broker voert vervolgens namens jou de opdracht uit, zodat jij eigenaar wordt van de groeiaandelen.

Zodra jij de eigenaar van groeiaandelen bent, profiteer je van een eventuele koerswinst. Het is helemaal aan jou om te bepalen op welk moment je de aandelen met winst verkoopt. Sommige beleggers doen dat pas jaren later, bijvoorbeeld als ze zien dat de groei afremt.

Groeibeleggen met een hefboom

Het is ook mogelijk om in een veel kortere periode van een mogelijke koerswinst te profiteren. Je maakt dan gebruik van zogenaamde hefboomproducten. Dat zijn beleggingsproducten die de koers van een groeiaandeel volgen, maar dan met een hefboom. Je wordt dan geen eigenaar van het fysieke aandeel en profiteert dus niet van dividenduitkeringen, maar daar is bij groeiaandelen meestal geen sprake van.

Een groeiaandeel met een hefboom is behoorlijk risicovol en wordt vooral gebruikt door ervaren beleggers. Door de hefboom worden koersschommelingen namelijk versterkt. Met enorme koerswinsten of nog grotere verliezen als gevolg.

Groeiaandelen ETF

Een andere manier om te beleggen in groeiaandelen is door middel van ETF’s. Deze zogenaamde Exchange Traded Funds zijn een verzameling van verschillende aandelen. Daarmee zijn je beleggingen direct goed gespreid, wat de risico’s aanzienlijk verkleint.

Met een groeiaandeel ETF beleg je dus indirect in verschillende groeibedrijven. Zonder dat je al die individuele groeiaandelen hoeft te kopen. Je kunt dus met een kleiner bedrag in méér verschillende groeiaandelen beleggen. Dat maakt ETF’s met groeiaandelen bijzonder interessant voor beginnende beleggers.

Aan de slag met groeiaandelen

Of je nu een ETF met groeibedrijven wil kopen, opzoek bent naar groeiaandelen met een hefboom of gewoon de aandelen zelf wil kopen: je hebt een online broker nodig. Wij maakten een overzicht van onze favoriete online brokers én leggen uit hoe je daar direct kunt beginnen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Heb je een vraag of wil je iets toevoegen?x