3. Risicobeheersing

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Gelukkig zijn er allerlei manieren waarop je de risico’s van beleggen kunt beperken. Daarom lees je in dit hoofdstuk alles over risicobeheersing.

opmerking-beleggen

Deze pagina is onderdeel van onze gratis cursus beleggen. Meer informatie over de cursus en een overzicht van de andere hoofdstukken vind je hier.

Basisregel

Je hoort het gelukkig zelden, maar toch gebeurt het: beleggen met geleend geld. Vaak ziet men dat als een slimme manier om snel winst te maken. Geld wordt tegen een relatieve lage rente geleend, in de hoop dat er met beleggen een hoger rendement behaald kan worden. Niet doen! De uitkomsten van beleggen zijn namelijk altijd onzeker. Beleggen met geleend geld kan je in het ergste geval dus hoge schulden opleveren. Beleg in algemene zin nooit met geld dat je eigenlijk niet kunt missen.

Veel of weinig risico

Verschillende beleggingsproducten hebben ook verschillende risico’s. Zo kennen staatsobligaties bijvoorbeeld een kleiner risico dan turbo’s. Zorg ervoor dat je de risico’s kent van het product waarin je gaat beleggen.

Daarnaast brengt korte termijn beleggen (of speculeren) meestal meer risico met zich mee dan beleggen op lange termijn. Actieve beleggers proberen namelijk in een korte termijn meer winst te maken. Zij zijn bereid daarvoor meer risico te lopen. Bepaal voor jezelf hoeveel risico je wil nemen.

Emoties

Het is sterk af te raden om te beleggen op basis van emoties. Een aandeel kan namelijk plotseling flink in waarde dalen, voordat het gaat in waarde gaat stijgen. Gevoelens van angst of schrik zijn op dat moment een slechte raadgever. Handel daarom structureel en op basis van een systeem. Doe geen impulsaankopen, maar volg een strategie.

Risicobeheersing

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Gelukkig zijn er verschillende trucjes om die risico’s tijdens het beleggen te beperken. Sommige online brokers hebben namelijk speciale functies ingebouwd om een mogelijk verlies te beperken. Of om de winst zo groot mogelijk te maken. Hieronder bespreken we deze twee handige methodes.

Stop-loss

De stop-loss-functie zorgt ervoor dat uw beleggingsproduct automatisch wordt veranderd bij een bepaald verlies. Hoe groot dit verlies mag zijn, geef je aan wanneer je de positie opent. Handig als je de beleggingen niet continu in de gaten wilt houden. Met de stop-loss-functie wordt je verlies nooit groter dan een bedrag dat voor jou aanvaardbaar is.

In de afbeelding hieronder zie je de stop-loss-functie bij een online broker. Het gewenste bedrag waarop de positie gesloten moet worden, vul je hier in achter ‘Sluiten bij verlies’.

Werking Stop-loss

Trailing-stop

Deze functie is minstens even interessant. De trailing-stop helpt je namelijk om je winst te beschermen. Deze functie is eigenlijk een stop-loss-systeem dat flexibel meebeweegt als de koers stijgt. Gaat de koers omhoog, dan stijgt het stop-loss-bedrag mee.

Zoals je ziet in de afbeelding hierboven, wordt er bij de trailing-stop gevraagd om ‘basispunten’. Elke punt vertegenwoordigt een vaste waarde, die zichtbaar is als je bent ingelogd.

Voorbeeld: Je koopt een product met een waarde van € 30 en stelt een trailing-stop van 10 punten in, waarbij elk punt een waarde heeft van € 1. Op dat moment wordt het product automatisch verkocht als de prijs zakt naar € 20. Immers: 10 punten x € 1 = € 10. En € 30 – € 10 = € 20. Na een dag is de koers van het product gestegen naar € 35. Het product wordt nu pas verkocht als de prijs zakt naar € 25.

Tot zover het hoofdstuk over risicobeheersing. In het volgende hoofdstuk is het tijd voor de praktijk! Hoe kies je een broker? En hoe ga je uiteindelijk echt aan de slag?

REKENING OPENEN GA NAAR HOOFDSTUK 4

60% voltooid
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Heb je een vraag of wil je iets toevoegen?x