5. Evaluatie

Beleggen leer je nooit alleen met een cursus. Je zult het uiteindelijk zelf moeten doen, om het onder de knie te krijgen. Vooral in het begin is de kans groot dat je daarbij fouten maakt. Dat is heel normaal. Nu je eenmaal bent begonnen met beleggen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Deze belangrijke aandachtspunten vind je hieronder.

opmerking-beleggen

Deze pagina is onderdeel van onze gratis cursus beleggen. Meer informatie over de cursus en een overzicht van de andere hoofdstukken vind je hier.

Houd je aan het plan

Houd je aan de afspraken die je met jezelf hebt gemaakt. Beleg dus altijd volgens een vaste strategie, zoals besproken in Hoofdstuk 2. Tussentijds wisselen van strategie is onverstandig.

Vooral beginners maken de fout om emoties toe te laten in hun handelen. Laat je niet gek maken door een plotselinge daling van de koers. Bepaal vooraf tot waar het beleggingsproduct volgens jou gaat stijgen en houd je daaraan. Verkoop het product dus pas als de verwachte koers bereikt is. Stel ook een ondergrens in: hoeveel verlies wil je maximaal lijden voordat je het product verkoopt? Houd je daar ook aan. Het maken van deze inschattingen is in het begin lastig. Ook hierbij geldt: oefening baart kunst!

Evalueer

Veel beleggers vergeten hun transacties naderhand te evalueren. Zonde, want daardoor zul je weinig vooruitgang boeken. Vraag jezelf af of alles volgens plan ging. Hield je je aan je afspraken? Waarom niet? Was je inschatting juist? Zou je achteraf een andere inschatting hebben gemaakt? Neem de tijd voor het evalueren van je succesvolle en minder succesvolle transacties. Daardoor groei je als belegger.

Mislukte transacties horen erbij

Natuurlijk is het vervelend als de koers van een product zich anders ontwikkeld dan voorspeld. Veel beginners zakt de moed in de schoenen als ze een transactie met verlies sluiten. Onterecht! Geen enkele actieve belegger sluit elke transactie met winst. Dat lukt zelfs de beste beleggers op aarde niet.

Het is de kunst om meer transacties met winst dan met verlies af te sluiten. Het gebruik van risicobeheersing-trucs kan je daarbij helpen. Alléén maar winstgevende transacties zal je dus niet lukken. Houd dat in je achterhoofd en laat je niet demotiveren door de rode cijfers.

Blijf oefenen

Met de juiste basiskennis op zak, is het nu vooral een kwestie van oefenen. Je zult merken dat het handelen op de beurs je steeds beter af gaat. Vergeet niet dat succesvol beleggen veel ervaring vereist. Blijf dus oefenen en zorg dat je op een verantwoorde manier blijft beleggen. Veel succes!

Open gratis een beleggingsrekening

Vul hieronder je e-mailadres in en kies een wachtwoord, om direct een demo-account aan te maken. Dat is gratis en geheel vrijblijvend. Je kunt daarna direct beginnen met het oefenen van handelen in CFD-producten.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Heb je een vraag of wil je iets toevoegen?x