4. Praktijk

Nu je voldoende basiskennis op zak hebt, is het tijd voor de praktijk. Beleggen leer je namelijk vooral door het gewoon te doen. Vergelijk het met autorijden: het is essentieel dat je de verkeersregels kent, maar je leert pas rijden als je achter het stuur kruipt. In dit hoofdstuk helpen we je met de praktische zaken. Hoe kies je een broker? En hoe koop je jouw eerste beleggingsproduct?

opmerking-beleggen

Deze pagina is onderdeel van onze gratis cursus beleggen. Meer informatie over de cursus en een overzicht van de andere hoofdstukken vind je hier.

Een broker kiezen

Tegenwoordig zijn er veel verschillende online brokers. Die verschillen vooral van elkaar in gebruiksgemak en kosten. Ga je zelf actief beleggen? Dan ben je waarschijnlijk opzoek naar een broker die lage transactiekosten rekent. Voor beginners is het bovendien prettig dat het platform eenvoudig te begrijpen en Nederlandstalig is. Onze favoriet is daarom CFD-broker Plus500.

Wil je niet actief beleggen, dan ben je eerder gebaat bij een laag bewaarloon. Hogere transactiekosten neem je in dat geval voor lief. Sommige beleggers geven de verantwoordelijkheid liever helemaal uit handen: zij storten geld in een beleggingsfonds. Dan is het goed om te weten welke kosten de fondsbeheerder in rekening brengt. Dat is vaak een jaarlijks percentage van het totaal belegde vermogen.

Risicowaarschuwing: 72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.Je eerste aankoop

Als je een beleggingsrekening hebt geopend, is het uitvoeren van je eerste aankoop tamelijk eenvoudig. De meeste online brokers hebben een duidelijk overzicht van de beschikbare beleggingsproducten. Daarin vind je de actuele prijs en de koersontwikkeling. Wij maakten een simpel stappenplan: je eerste aankoop in 5 stappen.

De aanschaf van een beleggingsproduct is praktisch gezien vrij simpel. Het is een stuk lastiger om er ook winst mee te maken. Houd je daarom aan een strategie die bij jou past.

Eerst oefenen

Vooral in het begin kan beleggen wat onwennig zijn. Oefening baart kunst. Naar verloop van tijd zal het je dus waarschijnlijk beter af gaan. Het kan geen kwaad om eerst te oefenen met een fictief vermogen. Sommige brokers geven je de mogelijkheid om een demo-account te openen.

Je hebt de online cursus bijna afgerond. Gefeliciteerd! We raden je aan om een beleggingsrekening te openen voordat je verder gaat. Het laatste hoofdstuk van deze cursus is namelijk vooral handig als je al een beleggingstransactie hebt uitgevoerd.

Heb je hulp nodig bij het openen van een beleggingsrekening of het plaatsen van je eerste transacties? Klik dan hier voor meer informatie.

REKENING OPENEN GA NAAR HOOFDSTUK 5

Risicowaarschuwing: 72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.80% voltooid