Beleggen voor beginners

Steeds meer mensen gebruiken hun geld om te beleggen. Voor beginners is dat vaak een grote stap. Beleggen kan namelijk op veel verschillende manieren en is soms erg risicovol. Daardoor kan beleggen voor beginners een grote teleurstelling worden. Als je niet weet wat je doet, kan het je een hoop geld kosten.

De meest gemaakte fout

Veel beginnende beleggers hebben onvoldoende kennis van zaken. Ze hopen bijvoorbeeld snel veel geld te verdienen op de beurs, maar zijn zich niet bewust van de risico’s. Bereid je daarom goed voor als je gaat beleggen. Daarmee voorkom je zeer waarschijnlijk een vervelende ervaring.

De tips hieronder zijn speciaal voor beginners en helpen je goed op weg.

1. Begrijp hoe beleggen werkt

Beleggen is het kopen van producten, om ze op een later moment met winst te verkopen. Althans, dat is de simpele uitleg. Beleggingsproducten worden namelijk aangeboden op een beurs. Daar komen kopers en verkopers samen die – door middel van vraag en aanbod – de prijs van een product bepalen. Dat gebeurt tegenwoordig vooral digitaal.

Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe beleggen werkt. Bijvoorbeeld door onze beleggingscursus te volgen. Daarin leer je de belangrijkste begrippen, verschillende strategieën en het beperken van risico’s.

2. Verdiep je in een product

Je kunt in heel veel verschillende producten beleggen. Aandelen, grondstoffen (zoals goud of olie), obligaties, (crypto)valuta: slechts een greep uit het aanbod. Beginners realiseren zich vaak niet dat elk beleggingsproduct andere eigenschappen heeft. Zo is beleggen in valuta risicovoller dan handelen in obligaties.

Een goede belegger weet waar hij in belegt. Het is daarom verstandig om te beginnen met één of twee verschillende beleggingsproducten.

3. Ga oefenen

Een goede voorbereiding is belangrijk, maar uiteindelijk leer je beleggen in de praktijk. Alle succesvolle beleggers leerden het kunstje in de praktijk. Met vallen en opstaan.

Bij sommige online brokers kun je een oefen-account openen. Je kunt dan handelen op de beurs met een fictief vermogen. De spanning is echt, het geld is nep. Een ideale manier om te oefenen met beleggen, want een foutje kost je geen fortuin.

4. Schakel je emoties uit

We begrijpen dat beleggen spannend kan zijn. Je handelt namelijk met je geld en niemand vindt het leuk om geld te verliezen. Toch kun je maar beter proberen die emoties uit te schakelen. Ze zijn namelijk een slechte raadgever tijdens het beleggen.

Neem je verlies dus op tijd en word niet overmoedig. Onthoud bovendien dat geen enkele actieve belegger alleen maar winstgevende transacties afsluit. Het is de kunst om vaker winst dan verlies te maken.

5. Ontwikkel een strategie (en houd je daar aan)

Sommige beleggers volgen het nieuws op de voet en laten hun beslissingen daar van afhangen. Andere beleggers bestuderen de koersdata en laten daar ingewikkelde formules op los.

Als beginner heb je nog geen strategie, maar het is verstandig om er gaandeweg een te kiezen. Perfectioneer de strategie die bij jou past en blijf daar vervolgens trouw aan. Een cursus beleggen kan je helpen de juiste strategie te bepalen. Maar uiteindelijk neem je zelf de beslissingen.

Zo blijft beleggen voor beginners verantwoord

Beleggen moet vooral verantwoord blijven. Zorg dus dat je bovenstaande tips opvolgt. En onthoud dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt. Handel dus nooit met geld dat je niet kunt missen.

In principe geldt: hoe meer rendement je verwacht, hoe groter de risico’s. Worden je gouden bergen beloofd, ga er dan van uit dat het een risicovolle belegging is.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Heb je een vraag of wil je iets toevoegen?x