Dividend is een leuk extraatje voor aandeelhouders. Sommige beleggers kopen zelfs alleen aandelen van bedrijven die dividend uitkeren. Hoewel zo’n dividenduitkering vaak een klein bedrag is, kan het op de lange termijn een groot verschil maken. Maar dan moet je wel op tijd de juiste aandelen bezitten. Daarom geven wij antwoord op de vraag: wanneer krijg je dividend betaald?
Wat is dividend?
Voordat we antwoord geven op die prangende vraag, moeten we het even over het fenomeen zelf hebben. Want als je niet begrijpt wat het is én hoe het werkt, dan hoef je ook niet te weten wanneer dividend wordt uitgekeerd.
Dividend is een winstuitkering van een bedrijf aan de aandeelhouders. Als een bedrijf winst maakt, dan kan het er voor kiezen om die winst (deels) uit te keren als dividend. Die winstuitkering wordt dan verdeeld over alle aandeelhouders: per aandeel wordt dan evenveel dividend uitgekeerd.
Niet alle bedrijven keren dividend uit
Bedrijven zijn niet verplicht om dividend uit te keren. Ze kunnen de winst ook herinvesteren in het bedrijf. Opkomende en snelgroeiende bedrijven kiezen er vaak voor om géén dividend uit te keren. De aandelen van dat soort bedrijven worden groeiaandelen genoemd. Hoewel die aandelen geen dividend uitkeren, zijn ze voor beleggers toch interessant. Beleggers hopen het aandeel namelijk met winst te verkopen. Dat wordt koerswinst genoemd.
Gevestigde bedrijven die minder hard groeien, moeten hun aandelen op een andere manier interessant houden. Dat doen ze meestal door dividend uit te keren. Sommige bedrijven staan erom bekend dat ze vrijwel altijd een stevig dividend uitkeren. Zo keerde Shell tussen 1945 en de coronacrisis elk jaar zo’n 5% dividend per aandeel uit. Dat maakt het voor beleggers een interessant aandeel.
Verschillende soorten dividend
Waarschijnlijk denk je bij dividend aan keiharde knaken. Da’s niet helemaal terecht, want een bedrijf kan ook dividend uitkeren in de vorm van nieuwe aandelen. Je hebt dus twee soorten dividend: cashdividend en stockdividend.
Wat is cashdividend?
Cashdividend is een winstuitkering in de vorm van geld. Voor elk aandeel wordt dan hetzelfde bedrag uitgekeerd aan de aandeelhouder. Vaak gaat het om centen per dividenduitkering per aandeel.
Wat is stockdividend?
Stockdividend is een winstuitkering in de vorm van aandelen. De aandeelhouder ontvangt dan bewijzen waarmee nieuwe aandelen van hetzelfde bedrijf gekocht kunnen worden. Die bewijzen kan de aandeelhouder ook verkopen. Stockdividend is voor een bedrijf interessant, want zo kan de winst opnieuw geïnvesteerd worden. Het bedrijf moet zelf natuurlijk wel genoeg aandelen in reserve hebben om stockdividend uit te kunnen keren.
Wat is keuzedividend?
Keuzedividend is eigenlijk helemaal geen dividend, maar toch zie je dat begrip vaak terugkomen. Als er gesproken wordt van keuzedividend, dan mag de aandeelhouder zelf beslissen of hij stock- of cashdividend wil ontvangen.
Hoe vaak wordt dividend uitgekeerd?
Het verschilt per bedrijf hoe vaak er dividend uitgekeerd wordt. De meeste bedrijven doen dat één keer per jaar. Sommige bedrijven keren elk halfjaar dividend uit. Amerikaanse bedrijven staan erom bekend dat ze vaak per kwartaal (dus vier keer per jaar) dividend betalen.
Wat is interimdividend
Als een bedrijf vaker dan één keer per jaar dividend uitkeert, is er sprake van interimdividend. Dat is dus de tussentijdse dividenduitkering. Het interimdividend is eigenlijk een voorschot op de definitieve winstuitkering. Het definitieve dividend wordt namelijk eens per jaar vastgesteld.
Belangrijke data
Een dividenduitkering lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Voordat de winstuitkering definitief is bepaald, vinden er een aantal handelingen plaats. De timing daarvan is cruciaal. Wanneer een belegger het aandeel precies in bezit heeft, bepaalt namelijk of hij recht heeft op het dividend.
Voor beleggers die uit zijn op dividend, zijn de onderstaande data interessant:
- Aankondigingsdatum (declaration date)
- Ex-dividenddatum (ex-dividend date)
- Vaststellingsdatum (record date)
- Betaalbaarstellingsdatum (payment date)
1. Aankondigingsdatum
Op de aankondigingsdatum (in het Engels: decleration date) maakt de Raad van Bestuur van een bedrijf bekend hoeveel dividend er uitgekeerd gaat worden én wanneer dat gaat gebeuren. Aandeelhouders kunnen dat voorstel goedkeuren of afkeuren tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (afgekort: AVA).
Beschik jij op de aankondigingsdatum over aandelen in het bedrijf? Dan heb je recht op dividend. Hoera!
2. Ex-dividenddatum
De dag na de aankondigingsdatum wordt de ex-dividenddatum (ex-dividend date) genoemd. Op deze dag opent de koers van het bedrijf altijd lager dan de slotkoers van de vorige handelsdag. Dat komt doordat het dividend verwerkt wordt in de koers van het aandeel. Want door de winstuitkering daalt het vermogen van de onderneming. Hoewel er altijd schommelingen plaatsvinden, is het verschil tussen de openingskoers op de ex-dividenddatum en de slotkoers de vorige handelsdag precies de winstuitkering per aandeel.
Het heeft geen zin om op deze dag snel nog wat aandelen te kopen van het bedrijf dat dividend gaat uitkeren. Wie op de ex-dividenddatum een aandeelhouder wordt, heeft namelijk geen recht meer op de winstuitkering.
3. Vaststellingsdatum
De vaststellingsdatum (of record date) is het moment waarop het bedrijf vaststelt wie er recht heeft op dividend. Daarvoor kijken ze naar de aandeelhouders die op de aankondigingsdatum een of meerdere aandelen in bezit hadden. Dit is dus vooral een administratief moment.
4. Betaalbaarstellingsdatum
Pay day! Op de betaalbaarstellingsdatum (payment date) wordt het dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders. Deze datum ligt vaak iets verder in de toekomst. Wanneer een bedrijf het dividend uitkeert, wordt vastgesteld tijdens de aankondigingsdatum. Dat kan soms weken of maanden later zijn. Je vindt die datum op de (speciale beleggings)website van het bedrijf of bij je online broker.
Op welke datum keren bedrijven dividend uit?
Het is dus niet zo interessant om te weten op welke datum het dividend wordt uitgekeerd. Ga je op dat moment aandelen kopen, dan ben je namelijk te laat. Veel belangrijker is de ex-dividenddatum. Koop je één dag vóór de ex-dividenddatum je aandelen, dan heb je recht op de winstuitkering.
Bedrijven bepalen zelf op welke datum ze dividend uitkeren. De ex-dividendddatum is dus voor elk aandeel anders. Je vindt deze data van een beperkt aantal Nederlandse bedrijven op de website van de VEB. Toch kun je beter zelf opzoek gaan. De volgende simpele zoekopdracht levert bijna altijd de juiste datum op: Bedrijfsnaam ex-dividend date
Dividendbelasting
Over winstuitkeringen betaal je dividendbelasting. Dat geldt niet alleen voor cashdividend: ook over dividend in de vorm van aandelen betaal je belasting. De dividendbelasting bedraagt in Nederland 15%. Je hoeft je daar als belegger geen zorgen over te maken. De dividendbelasting wordt namelijk ingehouden door het bedrijf dat de dividend uitkeert.
Over de dividend die jij ontvangt, is dus al belasting geheven. Toch is het belangrijk om tijdens je aangifte inkomstenbelasting op te geven hoeveel dividend je ontvangen hebt. De afgedragen dividendbelasting mag je namelijk aftrekken van je inkomstenbelasting. Winning!
Als je dividend ontvangt van bedrijven buiten Nederland, gelden er andere belastingtarieven. Meestal houdt de buitenlandse onderneming ook al de juiste dividendbelasting voor je in. Als dat niet zo is, regelt een goede broker dat voor je. Met sommige landen heeft de Nederlands afspraken gemaakt over die belasting. Je mag de buitenlandse dividendbelasting dan óók terugvragen. Voor welke landen dat geldt, lees je op de website van de Belastingdienst.
Geen dividend door coronacrisis
Sinds de coronacrisis zijn veel bedrijven gestopt met het uitkeren van dividend. Sommige bedrijven keren nog we dividend uit, maar aanzienlijk minder dan voorheen. Beleggers balen daarvan en bedrijven die geen of minder dividend aankondigden, werden afgestraft met een dalende koers.
Toch is het helemaal niet zo gek dat veel aandelen tijdelijk geen of minder dividend uitkeren. Bedrijven proberen zich op die manier voor te bereiden op de onzekere gevolgen van het coronavirus. Met genoeg geld in kas kunnen ontslagen of faillissementen voorkomen worden.
Expert verwachten dat deze ontwikkeling vrij snel zal terugdraaien. Veel bedrijven zullen uiteindelijk weer dividend uitkeren aan haar aandeelhouders.