Wat zijn crypto-aandelen?

Crypto-aandelen zijn de aandelen van bedrijven die actief zijn in de crypto-industrie. Denk aan de online platformen die het mogelijk maken om de digitale valuta te verhandelen. Een aantal van die bedrijven zijn inmiddels zó groot, dat ze een beursnotering hebben. Dat betekent dat de aandelen van die crypto-bedrijven vrij verhandelbaar zijn op de aandelenmarkt.

Hoe werken crypto-aandelen?

Beleggen in crypto-aandelen is technisch gezien hetzelfde als een belegging in andere aandelen. Je koopt de aandelen met euro’s en ontvangt eventueel dividend ook in euro’s. Daar komen dus geen digitale munten aan te pas.

Wat wel anders is aan de handel in crypto-aandelen: je koopt aandelen in een bedrijf dat volledig draait om cryptovaluta. Dat brengt extra risico’s met zich mee, omdat de handel in cryptovaluta relatief nieuw is.

Bovendien moet je jezelf als belegger andere vragen stellen. Er zijn namelijk veel verschillende bedrijven actief in de crypto-sector en die zijn lang niet altijd even toegankelijk. Het is desondanks belangrijk om die bedrijven goed met elkaar te vergelijken. Wat zijn bijvoorbeeld de voordelen van aanbieder Bitvavo versus Binance? Als belegger wil je dat soort zaken vooraf weten.

Wat zijn crypto aandelen?

Hoewel beleggen in crypto-aandelen dus hetzelfde werkt als de handel in aandelen van meer traditionele bedrijven, moet je dus wel degelijk beschikken over voldoende kennis van cryptocurrencies.

Indirect in cryptovaluta beleggen

Door zogenaamde crypto-aandelen te kopen, beleg je indirect in cryptovaluta. Je koopt de digitale munten namelijk niet zelf, maar de bedrijven achter crypto-aandelen zijn wél afhankelijk van die valuta. Als de koers van populaire munten daalt, zal dat dus gevolgen hebben voor de koers van crypto gerelateerde aandelen.

Hoe sterk de koers van crypto-aandelen samenhangt met die van de digitale munten, verschil per bedrijf. Autobedrijf Tesla wordt bijvoorbeeld vaak genoemd als crypto gerelateerd bedrijf. Het Amerikaanse bedrijf bezit namelijk veel Bitcoins, schrijft Beste Bank. Toch zal Tesla veel minder last hebben van een negatieve tendens om de cryptomarkt dan een bedrijf dat de handel in cryptomunten faciliteert. Zo’n bedrijf is namelijk vrijwel volledig afhankelijk van cryptovaluta.

Populaire crypto-aandelen

De handel in crypto gerelateerde aandelen is relatief nieuw. Desondanks zijn er steeds meer beursgenoteerde bedrijven die in meer of mindere mate verbonden zijn aan cryptovaluta. De aandelen van de bedrijven hieronder reageren volgens de Amerikaanse zakenbank J.P. Morgan sterk op de koersbewegingen van cryptomunten.

MicroStrategy (MSTR)

Het Amerikaanse MicroStrategy is gespecialiseerd in software en clouddiensten. Maar crypto-liefhebbers zullen dit bedrijf vooral zien als een van de grootste Bitcoin-fans. MicroStrategy kocht voor 1,8 miljard euro aan Bitcoin en oprichter Michael Saylor spreekt zich regelmatig positief uit over de munt.

Bitfarms (BITF)

Bitfarms levert rekenkracht om de transacties van cryptovaluta zoals Bitcoin, Ethereum en Dash te verwerken. Het Canadese bedrijf verdient een vergoeding voor het verwerken van die transacties. Die vergoedingen worden uitgekeerd in de munteenheid van het betreffende platform.

Coinbase (COIN)

Coinbase is opgericht in 2012 en waarschijnlijk het meest gebruikte platform om cryptovaluta te kopen. Het Amerikaanse bedrijf verdient geld door transactiekosten in rekening te brengen, maar is de bedrijfsactiviteiten aan het uitbreiden. Coinbase neemt regelmatig soortgelijke bedrijven over en investeert in leningen.

Waar kun je crypto-aandelen kopen?

Net als met andere aandelen, heb je een online broker nodig om te beleggen in crypto gerelateerde bedrijven. Wij maakten een overzicht van onze favoriete brokers waar je direct kunt handelen in crypto-aandelen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Heb je een vraag of wil je iets toevoegen?x