2. Strategie

Handelen op de beurs is behoorlijk complex. Hoe weet je bijvoorbeeld of de koers van een product gaat stijgen? En wat is het beste moment om het beleggingsproduct weer te verkopen? Het antwoord op die vragen krijg je in dit hoofdstuk.

opmerking-beleggen

Deze pagina is onderdeel van onze gratis cursus beleggen. Meer informatie over de cursus en een overzicht van de andere hoofdstukken vind je hier.

Beleg met een strategie

Alle succesvolle beleggers hebben één ding gemeen: ze gebruiken een strategie. Of een combinatie van verschillende strategieën. Succesvolle beleggers weten dus waar ze mee bezig zijn. Ze zullen nooit lukraak aandelen kopen, maar handelen met een bepaalde gedachte. Hieronder leggen we de populairste strategieën uit. Belangrijk om te weten: er is geen goede of foute strategie. Bepaal dus een methode die bij jou past en pas die vervolgens toe.

1. Fundamentele analyse

Bij de fundamentele analyse wordt er goed gekeken naar de bedrijfsresultaten. Daarbij kan allerlei verschillende informatie gebruikt worden. Beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht om kwartaal- en jaarcijfers openbaar te maken. Op basis van verschillende cijfers, resultaten en verwachtingen wordt bepaald of het aandeel aantrekkelijk is om te kopen.

De gegevens die gebruikt worden voor de fundamentele analyse staan niet vast. Dit zijn vragen die vaak gesteld worden tijdens het uitvoeren van een fundamentele analyse:

– Komt het bedrijf met nieuwe producten?
– Welke omzetverwachtingen worden voorspeld?
– Kwamen deze verwachtingen in het verleden uit?
– Welke strategie hanteert het bedrijf?
– Keert het bedrijf dividend uit aan haar aandeelhouders?
– Hoe zien deze zaken eruit bij andere bedrijven in dezelfde sector?

2. Technische analyse

De technische analyse staat haaks op de fundamentele analyse. Tijdens de technische analyse wordt er namelijk niet naar de bedrijfsresultaten gekeken. In plaats daarvan wordt de koers geanalyseerd door middel van verschillende (reken)methodes. Er zijn tientallen indicatoren die gebruikt worden tijdens de technische analyse.

De meeste online brokers hebben deze indicatoren ingebouwd, waardoor je zelf niet hoeft te rekenen. Toch kost het behoorlijk wat tijd en oefening om de werking van al deze indicatoren te begrijpen. Wie gebruik maakt van de technische analyse, combineert meerdere indicatoren die volgens hem een betrouwbaar beeld geven.

3. Financieel nieuws

Veel beginnende beleggers nemen hun beslissingen op basis van het financiële nieuws. Dat is helemaal geen gekke strategie, omdat de koers van een aandeel wordt bepaald door de vraag en het aanbod. Komt een bedrijf negatief in het nieuws, dan is de kans groot dat veel mensen van hun aandeel af willen. Daardoor daalt de koers. Komt een bedrijf positief in het nieuws, dan komt er waarschijnlijk veel vraag naar het aandeel. De koers zal gaan stijgen.

Beleggen op basis van financieel nieuws wordt vooral gedaan door actieve beleggers. Zij proberen op korte termijn een hoog rendement te behalen. De invloed van nieuwsberichten op de koers van een aandeel is vaak van relatief korte duur. De koerswijziging begint sterk, maar herstelt meestal na een tijdje. Niet altijd: het Volkswagen-schandaal bracht de koers van het aandeel een zeer lange tijd schade toe.

Profiteren van een dalende koers 
Zelfs als de koers van een aandeel daalt, kun je er als belegger winst mee maken. Dat doe je door ‘short’ te gaan. Hoe groter de koersdaling, hoe groter je winst. Short gaan is heel simpel: je klikt op ‘short’. Benieuwd hoe dat kan? Wij proberen het kort uit te leggen. Wie short gaat, leent een aandeel van de broker en verkoopt dat direct. Uiteindelijk moet je het aandeel natuurlijk teruggeven aan de broker. Je hebt het immers geleend. Als de koers van het aandeel gedaald is, koop je het aandeel en geef je het weer terug. Als je voorspelling klopte, heb je het geleende aandeel aanvankelijk voor een hogere prijs verkocht, dan je het later weer kocht. Het verschil is je winst.

Goede koop-momenten

Welke strategie je ook gebruikt, er zijn een aantal momenten waarop je extra alert moet zijn. Bijvoorbeeld bij de presentatie van kwartaalcijfers. Afhankelijk van de prestaties, zal de koers op dat moment veranderen. De beursgang van een nieuw (veelbelovend) bedrijf is vaak een goed koop-moment. Dat geldt ook voor overnames: aandelen van een bedrijf dat wordt overgenomen, worden doorgaans meer gekocht.

Wanneer verkopen?

Bepaal voordat je een aandeel koopt, wat je verwachte rendement wordt. Je spreekt dus met jezelf af, bij welke prijs je het aandeel verkoopt. In het begin is dat moeilijk in te schatten. Gaandeweg word je daar beter in. Er zijn trucjes om je aandeel met zoveel mogelijk winst te kunnen verkopen. In het volgende hoofdstuk lees je daar meer over.

REKENING OPENEN GA NAAR HOOFDSTUK 3

40% voltooid
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Heb je een vraag of wil je iets toevoegen?x